Black Adam (Film, 2022) - MovieMeter.nl (2024)

"Black Adam, what have your powers ever given to you? Nothing but heartache.”

Op tweede kerstdag kies ik normaal een kerstfilm uit, die ik vervolgens met de familie ga kijken. Dit jaar was de familie op tijd weg, omdat iedereen morgen weer moet werken dus was ik eigenlijk gewoon van plan lekker zelf een film aan te zetten. Ik had niet zo veel zin in een kerstfilm, hoewel ik er nog een paar in mijn lijst heb staan bewaar ik die wel voor aankomende jaren. Nee, mijn interesse of beter; mijn oog viel al gauw op ‘Black Adam'. Ik was ook even vergeten dat deze op 'HBO Max’ was toegevoegd dus de keuze was voor mij snel gemaakt. En dat kwam vooral zodat ik deze film nog even kon kijken voor de jaarwisseling omdat ik dacht dat het wel potentie had voor mijn ‘top 20’ van dit jaar, dat is achteraf toch wel even anders gebleken. Want ik was er al een beetje bang voor, en dan komt ‘DC' met een draak van een film op de proppen waar ik bijna van moest huilen zo slecht. Stel ik mij dan aan? Nee, want de film is echt een grote en misschien wel de grootste tegen valler van dit kalenderjaar.

En dat wel voor de film waarvan ik denk ik de meeste promotie heb gezien. Ik zelf volg namelijk ‘Dwayne Johnson’ op de socials, omdat ik al van jongs af aan fan van hem ben. Dat is destijds uiteraard begonnen in zijn periode bij de 'WWE’ maar daarna ook in de films. Hij staat uiteraard wel bekend als iemand die gauw in B-films kan spelen, en zijn acteer niveau is nou ook niet echt geweldig. Ik meende ergens te lezen dat ‘Black Adam’ al een idee van hem was om te willen spelen, of dat het sowieso een wens van hem was om een ‘superheld’ te spelen. Ik ga dit overigens ook niet terug zoeken, want volgens mij post die gast wel elke dag honderd foto's, het zijn er in ieder geval iets te veel om door heen te spitten, dan ben ik over vijf jaar nog bezig. Enfin, moraal van het stukje is; of het in mijn ogen nou een fantastisch idee was om hem een rol als dit te geven, dat weet ik niet zo direct. Wat ik wel weet is dat er veel meer mee gedaan had moeten worden en dat kon ook makkelijk.

‘DC’ is wat dat betreft sowieso al niet echt een station waar ik zo gauw fan van ben. Ze hebben best leuke verhalen, waarvan ‘Batman’ toch één van mijn favoriet is. Alleen heb ik altijd het gevoel dat ze overal achteraan lopen, en dat is toch wel het gevolg dat ik ook het gevoel heb dat ik alles al wel eens heb gezien wat ze doen. Zo ook deze film, want het script bungelt aan alle kanten. Daar ga ik het zo even over hebben. Nu de “helden” uit deze film; die stelden niet veel voor. Ze brachten het als iets groots maar, de ‘Justice Society’ voegt in mijn ogen eigenlijk al niks nieuws toe, en doet uiteraard veel denken aan de ‘Avengers’ van ‘Marvel’. Alleen dan wel de tweedehands versie. Dan krijg je een personage als “Hawkman”, die je eigenlijk al gelijk weer kan vergelijken met “The Falcon” van ‘Marvel’, “Dr. Fate” is natuurlijk “Dr. Strange” en zo kan ik wel even door gaan. Het is het gewoon net niet, minder bijzonder, minder leuk. Of heb ik een andere voorkeur? Of ben ik een beetje superheldenmoe? En ook ‘Black Adam’ voegt in mijn ogen gewoon maar barweinig toe aan het universum van super helden. En ze hadden ook wel wat beters mogen verzinnen, dat ‘Shazam’ is natuurlijk al eens eerder gedaan en door hunzelf, waardoor het allemaal gewoon inspiratieloos voelt.

En ja, ik vond het leuk dat ‘Dwayne Johnson’ de rol vervulde maar, het kon in mijn ogen toch wel beter. En het had ook beter gemoeten. Want ‘Black Adam’ is vooral een traag hoopje stront wat maar niet vooruit te branden is. En na ander half uur sloot ik de film al half af voor mij zelf, en eigenlijk is er dan niks nuttigs gebeurt in al die tijd. Hier en daar wat gevechtjes maar, het was allemaal maar nietszeggend. Ook het moment dat ‘Black Adam’ zichzelf terug veranderd naar zijn menselijke vorm is gewoon zo saai. Waar eerst geschetst werd dat hij levensgevaarlijk is, en hij maar verteld niet te willen veranderen, gaat hij opeens van stag en kiest hij er voor om zich een soort van over te geven.

De film is daardoor een enorme verwarring. Vliegt overal naar toe waar ze niet naar toe moeten vliegen waardoor het niet alleen onoverzichtelijk is, het is ook chaotisch. Het verhaal verspringt op deze manier enkele stappen en daarmee krijg je het gevoel wat van het verhaal te missen, en misschien hadden ze daar ook wel wat meer mogen doen. Het is allemaal niet zo boeiend. Ook de tegenstander die opeens kwam opzetten “Sabbac” is simpelweg saai. Niet in zijn uiterlijk, niet in zijn doel maar, vooral meer in zijn weg die hij bewandeld in de film. Ook hij voelt nog wat nutteloos, tijdrekkend, niet nodig. En dat was echt doodzonde.

Je moet even de aftiteling afkijken, dan kom je er namelijk achter dat er zeer waarschijnlijk een deel twee aan komt, waar we ‘Superman’ namelijk voorbij zien komen maar, een personage als ‘Black Adam’ had vooral een betere opbouw nodig. Een tweede deel had ik dan toch liever met ‘Sabbac’ willen zien, ook op de manier zoals het nu was maar, wat lomper, wat groter en wat gaver.

Het politiek correcte script is toch wel de grootste dooddoener van deze film. Het begint alleen al om het politieke geneuzel van onderdrukking wat; in mijn ogen goed is om te behandelen maar, het sentimentele sfeertje was zo niet passend in deze film. En daarnaast vooral het moment waar de ‘Justice Society’ besluit geen moorden meer te plegen en daar waren zo ook erg anti over. Wanneer ze zoiets echt gaan doorvoeren stop ik wel met kijken naar dit soort films. Dat is mijn druppel, gelukkig gebeurd dat niet en is er voldoende actie, en ook grove actie; haal het maar niet weg. De CGI waar veel mensen over klagen was zo gauw niet mijn irritatie, je weet dat een film als dit vol zit met CGI, en het zag er prima uit. Wellicht is dat samen met een klein laagje humor wel een positief iets in deze film, als was het niet voldoende om mij te overhalen.

En dan is de film voor mij toch gewoon weer een tegenvaller. Ik kan niet onwijs veel haten op deze film, want hij is natuurlijk niet het slechtste wat ik ooit heb gezien; de film staat wel onder aan mijn lijst van ‘superhelden’ films. Ik had er meer van verwacht, dit was gewoon pruttel waar ik niks mee kon, waar ik niks voor voelde en waar veel meer in had gezeten. Het zoveelste cliché verhaal, je kent het wel.

Black Adam (Film, 2022) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6238

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.